
Bahan-bahan:
450 gm biskut marrie (patah 2 atau 3)
2 cawan milo
1 cawan serbuk koko
2 camca teh serbuk Nescaffe
1 buku (250 gm) mentega
1 tin kecil susu pekat
4 biji telur
3 cawan air mendidih
1 camca teh esen vanilla
Cara Membuat Kue Batek Jawa :
- Panaskan air dalam kuali hingga mendidih, padamkan api dapur.
- Masukkan susu, koko, milo dan Nescaffe. Hidupkan api perlahan, sambil kacau. Setelah sebati, padamkan api.
- Kacau telur dalam bekas lain, 1 persatu. Setelah bahan di kuali kurang panas, masukkan bancuhan telur, mentega, & hidupkan api perlahan. Kacau hingga sebati.
- Setelah betul-betul pekat, masukkan Biskut Marrie yang sudah dipatah 2 atau 3. Kacau rata & tutup api.
- Alaskan acuan dengan plastik/kertas minyak/aluminium foil dan tuangkan adunan sambil menekannya hingga padat.
- Sejukkan ke dalam peti ais sebelum di potong.
Admin Blog Resep Masakan mengucapkan selamat berbahagia kepada anda yang
telah membaca artikel Cara Membuat Kue Batek Jawa , Jika ada luang waktu baca juga Resep Kue Lumpur, Resep Martabak Manis Coklat dan Resep Kue Klepon Kelapa Selamat Mencoba RESEP ANEKA KUE LAPIS